Плащания и доставка

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ,

Вашата поръчка ще бъде доставена с куриерска фирма Спиди до офис на Спиди,автомат на Спиди или адрес, посочен от Вас в заявката Ви. Доставката и комисионната по наложения платеж с пощенски паричен превод е за сметка на купувача.

Такса наложен платеж с пощенски паричен превод при доставка до офис на Спиди, автомат на Спиди и до адрес е 0,6% от сумата по наложения платеж,но минимум 0,60лв.

Плащането се извършва при доставката на стоката ,като Вие имате право на преглед и тест преди да платите. Ако се откажете от стоката, връщането й обратно ще е за Ваша сметка. Допълнителни услуги „Отвори преди да платиш“ и „Тествай преди да платиш“ не може да се заявят за пратки до Автомат.

Плащането се извършва чрез наложен платеж с пощенски паричен предвод. В този случай касовият бон е заменен от разписка за пощенски паричен превод.

При получаване на стоката ПАЗЕТЕ РАЗПИСКАТА ЗА ПОЩЕНСКИ ПАРИЧЕН ПРЕВОД. Тя заменя касовия бон към фактурата!

Ние държим на индивидуалния подход и ще се отнесем към всяка Ваша поръчка според конкретния случай.

Срокът за доставката зависи от Вашето местоположение, конкретния час и ден на направената поръчка, но е в рамките на 2 дни.В случай , че срокът на доставката се увеличи, поради причини от различно естество, ще бъдете своевременно уведомени. Всички подробности относно доставката ще бъдат уточнени в телефонен разговор при потвърждаване на Вашата поръчка.

 

ВРЪЩАНЕ И ЗАМЯНА

Потребителят има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина да върне стоката в рамките на 14 дни!

Условията за връщане и замяна на стоката са:

  • наличие на всички съпътстващи документи, които сте получили при доставката – касов бон или фактура
  • стоката е в ненарушен търговски вид, т.е не е ползвана/носена.

Искане за връщане или замяна на продукт се счита за неоснователно, ако някое от горепосочените условия не е изпълнено.

Съгласно чл.57 (ал.3) от “Закона за защита на потребителите” стоки, изработени съобразно изискванията на потребителя или по негова индивидуална поръчка (например гравиране), не подлежат на право на отказ и не могат да бъдат върнати или заменени.

Възможността за връщане или замяна на продукт не може да се предложи и за продукти доставени по поръчка на клиент, които са извън стандартния асортимент и са платени авансово изцяло или частично.

ВРЪЩАНЕ НА СТОКА

В случай, че желаете да се възползвате от правото си на отказ от поръчка в рамките на 14 дни от получаването й е необходимо:

  1. Да се уверите, че горепосочените условия са спазени;
  2. Уведомете ни нашия имейл за намерението си да развалите договора, за предпочитане е да използвате т.нар. Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от онлайн покупки
  3. Направете го преди изтичане на 14-дневния срок
  4.  Ние ще  Ви изпрати потвърждение, че сме получили заявлението за отказ
  5. Вие трябва да върнете стоката на адрес- Спиди ПЛОВДИВ – ОФИС [79] за КАЛТ11 ЕООД , телефон 0898 255 005  в рамките на 14 дни от заявеното желание за отказ.

Всички разходи по връщането на продукта са за сметка на клиента;

  1. Ние ще Ви възстановим заплатените суми до 14 дни от датата, на която сте ни уведомили за желанието си да се откажете от договора (предстоят промени, след които този срок ще тече от получаването на стоката обратно от търговеца)  
  2. Възстановяването на сумите следва да стане по начина, по който са платени, освен ако страните не се договорят за друго.

ЗАМЯНА НА СТОКА:

В случай, че желаете да замените стока в рамките на 14 дни от получаването му е необходимо:

  1. Да се уверите, че горепосочените условия са спазени;
  2. Да се свържете с нас и да я обсъдим.
  3. Вие трябва да върнете стоката на адрес Спиди ПЛОВДИВ – ОФИС [79] за КАЛТ11 ЕООД , телефон 0898 255 005  Разходите за куриерски услуги в двете посоки при замяна са за сметка на клиента
  4. След като стоката пристигне и се уверим, че е в ненарушен търговски вид ще ви изпратим уговорената стока в замяна.